Mióta beléptem a számítógépek, laptopok világába, a Windows operációs rendszert használtam. Egyszerű kezelni, sok program támogatja, és a legtöbb ember ezt az OS-t nyúzza.
Aztán pár hónapja elkezdtem jobban érdeklődni a Linux disztribúciók után, és hosszas próbálgatás, gondolkodás után úgy döntöttem, feltelepítem a Xubuntut egy Virtuális gépre, 1 GB RAM társaságában. Nézzük, milyen volt az élet Xubuntuval három napig.

Fotó: Unsplash

1. nap

Sikeresen telepítettem a Xubuntut, és viszonylag gyorsan be is laktam a rendszert. Első dolgaim közé tartozott a kezdőlapon található ikonok rendezése, és a szoftverek felfedezése. Szerencsére a legfontosabb alapprogramok megtalálhatóak telepítés után, például az ingyenes LibreOffice Writer, amit a szövegszerkesztéshez használhatok.
Böngészőként a Firefoxot kapjuk meg, amit az Opera előtt sokáig használtam, és szerettem. A szoftverboltot is felfedeztem természetesen, ahol bár nincs nagyon nagy kínálat, a leghasználtabb applikációk megtalálhatóak, például a VLC, Inkspace, Telegram Messenger.
Az első napon inkább a felfedezés és a böngészés kapott nagyobb szerepet, amit egészen jól teljesített a gép, de érezhető volt a kevés memória átka.

2. nap

Indítás és a munka kezdete előtt úgy döntöttem, kicsit emelek a RAM-on, és 1024 MB-ról 1300 MB-ra emeltem a memóriakeretet. Ezek után kicsit lassan állt fel a szisztéma, de használat közben gyorsabb is lett, meglepően gyorsabb. Végre lassúság, gondolkodás nélkül tudok váltogatni a böngésző, szövegszerkesztő, és levelező között. S ha már levelező, előretelepítve megkapjuk a Mozilla Thunderbird-et, ami pozitív első benyomást tett nálam. Ahogyan a LibreOffice is, a kedvenc funkcióm a már felhasznált szavak megjelölése.

Nyomtatással is tettem egy próbát, azaz inkább feltételes módban. Elkezdtem kutatni driverek után, de csak Windows- és macOS kompatibilis kiegészítőket találtam, azokból viszont Dunát lehetne rekeszteni. Utolsó próbaként még szimplán összekötöttem a nyomtatót és a notebookot, természetesen erre nem adott semmi jelet a printer, amin nem csodálkozom. Talán ez a Xubuntu, és többi Linux disztró hátránya, hogy sokkal kevesebb program támogatja, mint a Windows-t, aminek előnye pedig a biztonság.

3. nap

A mai nap próbáltam ki először az Atril PDF viewert, ami teljesen elfogadhatónak bizonyult. Átlagos PDF-ek, dokumentumok megtekintésére, olvasgatására elegendő. Természetesen ez is egy alap progi.
Leginkább böngészés volt az elfoglaltságom, ami egészen jó volt mindaddig, amíg nem fagyott ki a Firefox. 5 lap volt megnyitva, semmi más applikáció, de ennek ellenére is kifagyott a rendszer, és újraindításra volt szükség.

Összegzés:

Viszonylag elégedetten zártam a harmadik Xubuntus napomat, nagyon szimpatikus lett számomra a rendszer és a Linux világa. Előnye az OS-nek az, hogy gyengébb teljesítményű gépeken is kellemes felhasználói élményt biztosít, és biztonságos is egyben. Hátrányai közé tartozik a sokkal szegényesebb szoftveres támogatás (cserébe a biztonságot kapjuk értelemszerűen).Valamint, 1 GB RAM-mal szerintem lehetetlen élménydúsan használni a Xubuntut, érdemes inkább egy gyengébb disztrót keresni ilyen vasra, természetesen kicsivel több memóriával kezelhető a dolog.