Manapság elég sokan használnak OLED kijelzős mobilokat. Ezek egyik hátránya a kijelző beégése. Cikkemben 5 tippet olvashattok, ami ennek megelőzéséről szól.

 Mi az az OLED technológia?

"OLED-nek (szerves fénykibocsátó dióda - Organic Light-Emitting Diode) nevezzük az olyan LED-eket, ahol a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteg szerves vegyület, mely elektromos áram hatására világít.
(...)
Megkülönböztetünk passzív mátrixú (PMOLED) és aktív mátrixú (AMOLED) képpontvezérlést.
(...)
Az OLED kijelzők – a hagyományos folyadékkristályosokkal ellentétben (LCD) – háttérvilágítás nélkül működnek. Ennek előnye, hogy a fekete színt kisebb fényerővel, tehát nagyobb kontraszttal tudják megjeleníteni, valamint vékonyabbak és könnyebbek is lehetnek a hagyományos, folyadékkristályos kijelzőknél. "

Forrás: Wikipédia

 

Mi az a beégés?

Mivel az OLED képpontjainak élettartama a használattal csökken, ezért, ha egyes színeket vagy képpontokat sokáig azonos tartalom kijelzésére használunk, a színegyensúly vagy a fényerő megváltozhat azon a területen, a beégés jelenségét produkálva.

Forrás: Wikipédia

Tippek, a beégés megelőzése érdekében:
  1. Fényerő
    Tudtad, hogy nem érdemes 100% fényerőn használni mindig a mobilt? Ilyenkor a legnagyobb esély, hogy beég a kijelző. Érdemes 10% és 50% között tartani a fényerőt.
  2. Hőfok
    Ha a mobilod a napon van, magas fényerővel használod huzamosabb ideig, megeshet a kijelző szellemesedése. Még rosszabb,ha közben még tölt is a telefonod. Érdemes megfelelő hőmérsékleten használni.
  3. Navigációs gombok, értesítési sáv, billentyűzet, és társai
    Szinte mindig ott figyelnek mobilunkon, néha váltakozva, néha meg mind együtt. Figyeljünk rájuk. A navigációs gombok típusait váltogassuk, értesítési sávon az oda nem kellő appok értesítéseinek kisikonját szelektájuk, billentyűzetünk színét és méretét váltogassuk.

Ha ezen tippek szerint használjátok a kijelzőt, könnyen megelőzhető a baj. Remélem hasznosnak találtátok tippeim!